Wat is een kinesitherapeut?
Op verschillende websites vind je verschillende definities:
kinesitherapeut
fysiotherapeut
Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/kinesitherapeut
KINESITHERAPEUT
1) Persoonsbenaming
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/KINESITHERAPEUT/1
kinesitherapeut
iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het behandelen van lichamelijke klachten, vooral aan het steun- en bewegingsapparaat, door bijvoorbeeld te masseren en oefeningen voor te schrijven; fysiotherapeut
Gevonden op http://anw.inl.nl/article/kinesitherapeut
of van Wikipedia leren we:
Fysiotherapie of kinesitherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens. Fysiotherapie is een beschermd beroep wat inhoudt dat iemand zich alleen zo mag noemen wanneer deze de 4-jarige gelijknamige HBO-studie succesvol heeft afgerond en tevens een BIG-registratie bezit. Patiënten met klachten met betrekking tot het steun- en bewegingsapparaat worden, ondersteund door oefeningen of verschillende categorieën fysische therapieën geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee klachten worden behandeld zoals oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.
De fysiotherapeut doet een lichamelijk onderzoek, stelt een behandelplan op en bespreekt dat met de patiënt. Het is altijd de patiënt die verantwoordelijk is voor zijn eigen genezing. De fysiotherapeut speelt hierbij een ondersteunende rol.
Het doel van de behandelingen kan bijvoorbeeld zijn:
verbeterde functioneren van (deel)gebieden van het lichaam
optimaal functioneren binnen de grenzen van een chronische aandoening
pijn verminderen
Sinds 1 januari 2007 kunnen mensen rechtstreeks een fysiotherapeut bezoeken als ze klachten hebben; voor deze datum had men een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.
Fysiotherapie kent onder andere de volgende specialisaties:
Kinderfysiotherapie
Bedrijfsfysiotherapie
Arbeidsfysiotherapie
Orofaciale fysiotherapie
Manuele therapie
Oedeemtherapie
Sportfysiotherapie
Bekkenfysiotherapie
Psychosomatische fysiotherapie
Geriatrische fysiotherapie
Dierenfysiotherapie
Myofascialetherapie
Een cursus Manuele therapie houdt in:
Wat?
Een concept van evaluatie (onderzoek) en behandeling van klinische tekens en symptomen t.h.v. de wervelkolom en de periferie en dit op basis van het klinisch redeneren, het herkennen van mechanische disfuncties van het neuro-musculo-skeletaal stelsel: myofasciaal, articulair, neuromeningeaal. Dit alles in een globale visie waar het sleutelwoord "FASCIA" is, dus we houden rekening met de continuïteit van de fascia die alle delen van het lichaam verenigt (een veelheid aan myo-fasciale ketens).
Deze opleiding is het resultaat van meer dan 25 jaar klinische ervaring en 20 jaar doceren en is de synthese van verschillende concepten in de manuele therapie:
•Articulair: John Mennel, James Cyriax, Freddy Kaltenborn, G. Grieve.
•Geoffrey.D. Maitland, Olav Evjenth, G.P. Grieve, Elvey, N Bogduk,
•Musculair: myotensieve technieken, MET, spierketens ... Mitchell, Jones, ...
•Myofasciaal : Janet Travell, Robert Schliep, Thomas Meyers, ...
•Neurologisch: neuromeningeale technieken, neurodynamische technieken, sympatische technieken,... Michael Shacklock –, Bob Elvi, David Butler
•Andere technieken en concepten: taping, mcKenzie, viscerale, craniale technieken,....
meer ...
Efficiënte oplossing voor pijn en functiestoornissen
Voor vele vormen van pijn en functiestoornissen in ons lichaam bestaat er een efficiënte oplossing. Daar kan de manuele therapie je bij helpen.
De manueel therapeut zoekt eerst naar de oorzaak van de klacht. Van daaruit werkt hij een individuele behandelingsstrategie uit. De manuele therapie streeft naar een duurzame oplossing voor deze functiestoornissen. Met manuele therapie kan je gewrichten en spieren normaliseren en deze in een functionele balans brengen. Zo roept de manueel therapeut een halt toe aan de acute of chronische pijn van de patiënt.
Onderzoek.
Elke manueel therapeutische behandeling wordt voorafgegaan door een anamnese en een uitgebreid functieonderzoek. Daarbij zal de therapeut nagaan of het lichaam in balans functioneert. Met provocatietesten en functietesten (gewrichtstesten, spiertesten, neurologische testen, coördinatietesten e.a.) kan de MT de oorzaak, de plaats, de graad en de ernst van klachten opsporen.
Doel. Centraal in het onderzoek staat de oorzaak van de pijn en/of functiestoornis. Daarmee wil de manueel therapeut oordelen of de klacht primair dan wel secondair is. M.a.w.: of de oorzaak lokaal is en/of door andere factoren veroorzaakt wordt (op afstand). Dit kan zowel binnen of buiten het neuromusculoskeletaal stelsel. Het is de bedoeling de functionele hinder en pijn te evalueren. Vanuit deze bevindingen wordt er een behandelplan opgesteld.
De behandeling is in eerste instantie gericht op het kunnen hernemen van de normale activiteiten, zonder pijn en/of functionele hinder.
Oorzakelijk verband. De holistische gedachte staat centraal. Het lichaam wordt als één `geheel` beschouwd: dit is belangrijk in het manueel-therapeutisch onderzoek. De therapeut zoekt een relatie (anatomisch, biomechanisch, fysiologisch) tussen de verschillende eenheden van het lichaam.
Verschillende aspecten. Afhankelijk van de bevindingen kan de manueel therapeut een aanvullend onderzoek verrichten ter evaluatie van de toestand en van de functies van de spieren, de gewrichten, het zenuwstelsel, het bindweefsel en van de algemene gezondheid. Verder zal de MT nagaan of het lichaam foute bewegingspatronen en houdingsgewoonten heeft. Ook eventuele ergonomische oorzaken van de klachten en functionele hinder worden onder de loep genomen. Er wordt bovendien rekening gehouden met psychologische factoren volgens het bio-psycho-sociaal model, en met eventueel onderliggende pathologieën vanuit de andere organen.
Conclusies. De conclusie en evaluatie van de anamnese en het functieonderzoek leiden tot een manueel-therapeutische diagnose die een verklarende omschrijving is van de klacht. Deze omschrijving vormt de basis voor een deskundige, verantwoorde en individuele manuele behandeling. Eventueel kan de therapeut in overleg met de arts een aanvullend onderzoek (RX, medische beeldvorming,...) noodzakelijk achten. Het manueel therapeutisch onderzoek is dan ook uitermate geschikt als aanvulling bij de artsendiagnose.
Technieken. De manuele behandelingstechnieken omvatten o.a. oscillaties, mobilisaties, manipulaties van de gewrichten, musculaire technieken, rektechnieken, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandeling, neurogene mobilisaties, harmoniserende technieken, medische oefentherapie en trainingstherapie, stabilisatietraining, oefeningen voor het houdings- en bewegingsgevoel, coördinatieoefeningen, bewegingsadvies, rug- en nekscholing…
Manuele therapie: voor wie ?
Manuele therapie is een efficiënte en geschikte therapie voor patiënten van elke leeftijd, voor elke activiteit. Het is vooral geschikt voor recidiverende klachten
Sportblessures. Ook intensieve sportbeoefenaars, die het bewegingsstelsel zeer op proef stellen, kunnen bij de manueeltherapeut terecht voor bewegingsadvies ter preventie van sportblessures of voor een efficiënte oorzakelijke behandeling van hun sportletsel. Bij veel sportletsels en overbelastingsletsels ligt het accent van de revalidatie op een goed begeleid oefentherapeutisch programma. De manueeltherapeut is hiervoor ideaal geplaatst.
Mechelen is een centrumstad en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. De stad ligt in het zuiden van die provincie, centraal tussen de steden Antwerpen en Brussel, aan de rivier de Dijle. Mechelen telt 86.996 inwoners.
Kine Praktijk Battelsesteenweg
Kinesisten - Manueel Therapeuten
Battelsesteenweg 239 - 2800 Mechelen
Telefoon: 015-260 165
Email: Info@KineBattelsesteenweg.be
Wat doet de fysiotherapeut
25 maart 2022
De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. De zorg van een fysiotherapeut past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. Soms krijg je alleen advies, soms ook een behandeling.
De eerste afspraak
Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. Zo’n uitgebreid gesprek is niet nodig als je door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar een fysiotherapeut.
Onderzoek
Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen?
De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.
Behandeling
Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.
Kine Praktijk Battelsesteenweg
Kinesisten - Manueel Therapeuten
Battelsesteenweg 239 - 2800 Mechelen
Telefoon: 015-260 165
Email: Info@KineBattelsesteenweg.be
Kine Praktijk Battelsesteenweg
Kinesisten - Manueel Therapeuten
Battelsesteenweg 239 - 2800 Mechelen
Telefoon: 015-260 165
Email: Info@KineBattelsesteenweg.be